Hete pepers en contactlenzen

Het overkomt iedereen wel eens: in de ogen wrijven nadat je knoflook of pepers heb gesneden. Iedereen zal de pijn van het branden wel kennen. Het enige wat je kunt doen is even flink uithuilen. Het oog wordt op die manier goed uitgespoeld.

Het stofje capsaïcine is de grote boosdoener. Dit geeft de hitte in de Spaanse peper, chili peper of rode peper. Het is een stofje dat niet in water oplost en moeilijk van handen is te verwijderen.

Handen schoonmaken na gebruik pepers

Je handen kun je op verschillende manieren schoonmaken (dit NIET voor je contactlenzen gebruiken)

 • Olie. Smeer je handen goed in met olie. Hierin lost de capsaïcine op. Was daarna je handen goed met zeep en je spoelt het zo weg.
 • Afwasmiddel in plaats van handzeep. Was je handen goed met afwasmiddel. Afwasmiddel is agressiever dan gewone handzeep, waardoor het de capsaïcine beter oplost.
 • Alcohol. Capsaïcine lost goed op in alcohol. Om nu je handen te wassen met jenever, gaat een beetje ver. Maar je kunt wel denken aan flesjes met handreiniger op alcoholbasis. Je desinfecteert dan niet alleen de handen, maar raakt meteen van die hete vingers af.
 • Volle melk of yoghurt. Dit blust niet alleen als je het tijdens het eten drinkt of eet. Smeer jij de handen ermee in, dan neemt de werking van de capsaïcine ook wat af.

Contactlenzen en chili pepers

Contactlenzen en chili pepers zijn geen vrienden. Mocht de capsaïcine van de mooi gekleurde pepers in je lenzen zijn getrokken dan zijn er weinig goede oplossingen, maar hierbij een aantal mogelijkheden.

Harde contactlenzen reinigen

Je kunt de harde contactlenzen reinigen met een speciale reiniger voor harde contactlenzen. Zorg er dan wel voor dat in ieder geval je handen al helemaal schoon zijn. Na het zeer intensief reinigen van je lenzen, moet je deze goed afspoelen met een steriele zoutoplossing of bewaar/inzetvloeistof voor contactlenzen.

Zachte contactlenzen reinigen

Om de duivelse hitte uit je zachte contactlenzen weg te halen wordt een uitdaging. Draag je daglenzen of weeklenzen, dan is het verstandiger om ze gewoon weg te gooien en een nieuw paar te pakken. Heb je maandlenzen of speciaal op maat gemaakte contactlenzen, dan kun proberen om de lenzen schoon te maken met een intensief-reiniger voor zachte contactlenzen. Deze is verkrijgbaar bij de oogzorgspecialist.

Wat je niet moet doen!!!

Op internet staan best wel veel huis-tuin-keuken tips van mensen over wat je kunt doen als de contactlenzen in aanraking zijn geweest met chilipepers. Deze zijn geschreven door mensen die geen idee hebben wat voor uitwerking het heeft op de contactlenzen en de risico’s voor de gezondheid van het oog. Een aantal van de huis-tuin-keuken oplossingen worden bij deze ontkracht. Mocht jij andere kennen, zet ze in de reacties onder het artikel.

Blijf niet je contactlenzen dragen. Je ogen verbranden door de capsaïcine en dit brengt een groot infectie risico’s met zich mee.

Maak de lenzen niet schoon met olie. De olie maakt je lenzen waterafstotend. Dit krijg je niet meer uit je contactlenzen verwijderd.

Spoel de contactlenzen niet met alcohol. Alcohol maakt de structuur van de contactlenzen kapot, waardoor de lenzen niet meer goed functioneren.

Bewaar de contactlenzen niet in melk. Melk is niet steriel, maar bevat bacteriën. Die mogen absoluut niet in de contactlens komen.

Ogen branden van de rode pepers

Heb je per ongeluk aan je ogen gezeten nadat je pepers hebt gesneden? Of heb je lenzen ingezet welke in contact zijn gekomen met rode pepers? Haal de contactlenzen uit. Laat dit eventueel doen door iemand anders als jij de handen niet schoon krijgt. Laat de ander in ieder geval wel eerst de handen goed wassen, in verband met infectie gevaar.

Laat de tranen maar komen. Deze zorgen ervoor dat het oog goed uitspoelt. Is dat niet voldoende, dan kun je eventueel nog de steriele zoutoplossing van je contactlenzen gebruiken en desnoods de alles-in-1 vloeistof. Ga in ieder geval niet met kraanwater spoelen in verband met infectie gevaar.

Draag een paar dagen, liefst een week, geen contactlenzen. De bovenste laag van je hoornvlies is verbrand en dat moet herstellen. Merk je dat je lichtgevoelig bent, neem dan contact op met je oogzorgspecialist.

Je oogzorgspecialist kan advies geven over het reinigen van jouw contactlenzen, maar kan ook helpen als jij schade hebt opgelopen aan de ogen. Neem gerust contact op.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   Geef als eerste een reactie

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.