Contactlenzen en UV

contactlenzen en uv

Contactlenzen met een UV filter zijn zijn niet te verwarren met zonnelenzen. Dat is echt een compleet ander product.

Er zijn contactlenzen met een UV filter, maar er zijn ook lenzen zonder dit UV filter. Wat is wijsheid?

Een UV filter in de contactlenzen is niet verkeerd. Het beschermt het hoornvlies en dieper gelegen delen van het oog. Heel veel onderzoek is er hier niet over bekend, maar het is fijn als het aanwezig is in de lenzen. Het is niet dat contactlenzen zonder UV filter schadelijker zijn, dit omdat het oog van nature ook al UV licht weet te filteren.

Het is mogelijk dat mensen zich veiliger voelen met een UV filter in de contactlenzen en dat is niet geheel terecht. Een contactlens beschermt het oog niet tegen al het UV licht dat vanaf de zon ons kant op komt.

Zonaanbidders

Wellicht herken je het volgende wel bij de echte zonaanbidder: een licht gele tint in het oogwit en soms is het ook nog licht bobbelig. Dat is vaak veroorzaakt door de hoeveelheid UV die op het oogwit is terecht gekomen. Je kunt het vergelijken met het verbranden van de huid. Dit kan permanent aanwezig blijven met vervelende gevolgen.

Zonnebril

Ga je lekker de zon in, gebruik dan altijd een goede zonnebril. Eentje die goed de ogen afsluit van invallend zonlicht. Deze moet ook een goed UV filter bevatten. Bezuinig hier niet op.

In veel warme vakantielanden kun je zonnebrillen voor een paar euro kopen, vaak nog met een logo van een bekend merk erop. Het kan voor jezelf leuk zijn om een Gucci, Ray-Ban of Persol zonnebril te hebben voor weinig, realiseer je dat je niet goed beschermd bent tegen UV. Sterker nog, door het filteren van het licht gaan de pupillen open en komt er meer UV licht het oog binnen.

Sporten en zonnebril

Ook op wintersport en bij watersporten moet je een goede zonnebril dragen, ook als je lenzen draagt. Door de schittering van sneeuw en water komt er meer zonlicht en daarmee UV licht op je af, dan als je gewoon op het land bent.

Voor iedere sport is ook een speciale zonnebril beschikbaar. Denk aan een fietsbril, watersportbril of skibril.

Je kunt je het beste laten voorlichten door een specialist over de beste zonnebril voor jouw doel.

Afspraak maken voor een contactlenscontrole of een oogmeting?

Maak nu een afspraak bij een winkel bij u in de buurt voor een goede oogmeting of een contactlenscontrole. Ook als u de contactlenzen online heeft gekocht!

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.