Vuurwerk in je ogen

Wat te doen bij vuurwerk in het oog

Iedereen wenst elkaar gelukkig nieuwjaar en daar sta je dan buiten, met je drankje in de hand, te kijken naar het vuurwerk. In een flits is het gebeurd en beland je op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

Groot aantal oogletsels door vuurwerk

Enkele honderden mensen per jaar krijgen tijdens oud en nieuw vuurwerk in het oog, waarvan er enkele 10 tallen blind raken aan één of beide ogen.
Ruim de helft van de slachtoffers heeft daarbij niet zelf het vuurwerk afgestoken.

Brillen als bescherming tegen vuurwerk

Vuurwerkverkopers zijn verplicht om een vuurwerkbril mee te geven bij de verkoop van vuurwerk. Dat is al een goed begin, echter deze vuurwerkbril moet dan wel gedragen worden.

Vuurwerkbril ook als je alleen maar staat te kijken

Steek je geen vuurwerk af, maar ben je gewoon buiten aan het kijken, draag dan ook een vuurwerkbril. Ook als je alleen maar naar de buren toe loopt om ze een goed nieuwjaar toe te wensen. Zo voorkom je dat een ongecontroleerd vuurwerk in je oog beland.

Alternatieven voor de vuurwerkbril

Heb je geen vuurwerkbril, draag dan als alternatief een gewone bril, of bijvoorbeeld een bril die tijdens het klussen wordt gebruikt. Heb je die allemaal niet, dan kun je eventueel ook een zonnebril opzetten die niet al te donker is. Alles is erop gericht om je ogen te beschermen tegen rondvliegend vuurwerk.

Wat te doen als er vuurwerk in het oog komt?

Zelf zal je vrij weinig kunnen uitvoeren omdat je vergaat van de pijn. Omstanders zullen je moeten helpen. Er professionele hulp ingeschakeld moeten worden, maar vaak kun je zelf al een paar zaken uitvoeren om erger te voorkomen. Bel 1-1-2 en volg de aanwijzingen van de meldkamer!

Wat te doen als het oog open gescheurd is door vuurwerk

Zelf niets uitvoeren! Direct 1-1-2 bellen en een ambulance laten komen en maak melding dat het oog open gescheurd is. Op de spoedeisende hulp weten ze wat ze moeten doen. Volg de aanwijzingen van de meldkamer!

Kruit van vuurwerk in het oog

Kruit van vuurwerk bevat nitraat. Dit brand net als gootsteenontstopper door alles heen. Belangrijk is om dit kruit en de kruitresten zo snel mogelijk uit het oog te verwijderen. Dit kan alleen door het spoelen van het oog. Bij voorkeur met een voorverpakte zoutoplossing voor ogen of met gedemineraliseerd water. Die zal echter vaak niet voorhanden zijn. Spoel dan het oog uit met kraanwater. Alles is erop gericht om het kruit zo snel mogelijk uit het oog te verwijderen.
Daarna direct melden bij de spoedeisende hulp.

Is het oog of de oogleden gescheurd, de pupil niet rond of is er bloed in het oog dan geen druk uitoefenen op het oog en niet spoelen! Direct 112 bellen!

Het oog spoelen bij vuurwerk in het oog

Is het oog nog intact, de pupil rond en is er geen bloeding, dan kan het oog gespoeld worden. Doe dit als volgt:

 • Kalmeer het slachtoffer
 • Er mag niet in de ogen gewreven worden
 • Er mag geen druk op het oog komen, ook niet met een zak ijsklontjes of cold-pack
 • Laat het slachtoffer op de grond liggen met het hoofd lichtjes achterover
 • Trek het onderste ooglid voorzichtig omlaag en laat het slachtoffer omhoog kijken en begin met spoelen. Doe dit met een rustig straaltje water, al druppelend
 • Bel 1-1-2 en volg de aanwijzingen van de meldkamer op
Film van het Rode Kruis: EHBO bij oogletsel door vuurwerk

Zoutoplossing voor het spoelen van ogen

Het is altijd verstandig om zoutoplossing voor ogen in huis te hebben, zodat je een oog kunt spoelen als er iets in is gekomen. Het hoeft niet altijd om vuurwerk te gaan, maar denk bijvoorbeeld ook aan zuur in het oog of aan hete pepers.

Onderstaande adressen kunnen je adviseren welke zoutoplossing je het beste kunt nemen

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   Geef als eerste een reactie

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.