Multifocale contactlenzen voor 40+

Multifocale contactlenzen voor 40+

Ben je inmiddels de 40 gepasseerd? Dan zou je multifocale contactlenzen kunnen overwegen. Na je 40ste wordt het lezen van teksten moeilijker, het lijkt alsof de lettertjes kleiner worden. Inmiddels kiezen veel 40-plussers voor contactlenzen boven een bril tijdens de dagelijkse activiteiten.

Presbyopie

Presbyopie, ook wel ouderdomsverziendheid genoemd, zorgt ervoor dat we moeilijker kunnen focussen op objecten die dichtbij staan. Het lijkt alsof het object of de tekst minder scherp is. Ook kun je een raar gevoel aan je ogen hebben, alsof er te veel inspanning wordt geleverd. Vroeger was de leesbril de enige oplossing voor contactlensdragers. Deze zet je op als je iets dichtbij wil bekijken of lezen, zoals een boek of een prijsje in de supermarkt.

Vandaag de dag bestaan er verschillende soorten multifocale contactlenzen, waardoor het niet meer nodig is om een leesbril naast je contactlenzen te dragen. Je kunt met multifocale contactlenzen op alle afstanden goed kijken, zowel in de verte als dichtbij.

Multifocale contactlenzen

Contactlenzen met 1 sterkte worden enkelvoudige of monofocale contactlenzen genoemd. Deze zijn uitsluitend bedoeld om mee in de verte te kijken. Contactlenzen kunnen ook een ontwerp hebben met 2 duidelijke lenssterktes, deze worden bifocale contactlenzen genoemd. Eén sterkte voor veraf en één sterkte voor dichtbij. Andere contactlenzen hebben juist meer sterktes met een verloop erin, net als bij multifocale (varifocale) brillenglazen. Het verloop is zo ontworpen dat je op alle afstanden scherp kunt kijken.

Harde en zachte multifocale contactlenzen

Multifocale contactlenzen zijn verkrijgbaar als zachte contactlenzen maar ook als zuurstofdoorlatende harde contactlenzen. Deze zijn bedoeld om overdag te dragen. Er zijn enkele type contactlenzen die je ook ’s nachts kunt inhouden. Er zijn zelfs multifocale contactlenzen die je ’s nachts kunt dragen en waarbij je overdag zonder contactlenzen op alle afstanden scherp kunt kijken!

Zachte multifocale daglenzen zijn ideaal als je de contactlenzen wilt afwisselen met een bril. Bijvoorbeeld in het weekend, tijdens het sporten of een avondje uit. Bij daglenzen heb je geen gedoe meer met schoonmaken en bewaren. Na 1x gebruiken gooi je ze gewoon weg.

In veel gevallen geven harde, zuurstofdoorlatende multifocale contactlenzen een scherper beeld dan zachte contactlenzen variant. Echter het wennen aan een harde contactlens duurt net wat langer dan bij zachte contactlenzen.

Beginnen met multifocale contactlenzen

Ben jij enthousiast geworden en wil je graag deze contactlenzen gaan dragen? Neem dan contact op met één van onderstaande oogzorgspecialisten. Zij kunnen op basis van jouw wensen én een aantal metingen aan jouw ogen de beste contactlens adviseren.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.