Waarom je niet in je ogen moet wrijven

Waarom je niet in je ogen moet wrijven

Contactlensdragers weten het meestal wel en mensen in de verzorging ook wel. Het is niet verstandig om in je ogen te wrijven. Naast cosmetische -, veiligheids- en hygiëne risico’s kunnen er ook serieuze klachten ontstaan die het gezichtsvermogen mogenlijk aantasten.

Waarom is het schadelijk om in je ogen te wrijven?

Het lijkt wat overdreven om te zeggen dat wrijven in de ogen zo slecht is. Om beter te begrijpen waarom het wrijven in de ogen zo schadelijk is, is het belangrijk om wat meer te weten over de structuur van het oog.

Collageen vormt de ondersteunende structuur voor het oog, inclusief het hoornvlies en de sclera (het oogwit). Telkens wanneer er op het oog gedrukt wordt of er wordt gewreven, dan rekt het collageen zich naar binnen uit. Laat je los, dan keert het weer terug in de oude vorm.

Het hoornvlies kan net als een paperclip vervormt worden en weer terug gebogen worden. Gebeurt dit vaak bij een paperclip dan zal het metaal uiteindelijk verzwakken en breken. Het hoornvlies zal niet breken, maar het raakt wel vermoeid en kan dan gaan uitpuilen en er kunnen een aantal negatieve reacties zijn.

Leestijd: 2 minuten

Naast het beschadigen van de structuur van het oog, kan het wrijven in de ogen een aantal andere problemen veroorzaken, waaronder:

 1. Cosmetisch

  Overmatig wrijven in de ogen kan donkere kringen en rimpels rond de ogen veroorzaken.

 2. Veiligheid

  Als je iets in je ogen hebt kan, kan wrijven meer schade aanrichten. Het is beter om door de tranen het irriterende middel weg te spoelen. Lees ook: De 7 meest voorkomende oogletsels

 3. Hygiëne

  Je handen bevatten erg veel bacteriën en vuil. Door te wrijven in je ogen, komen deze bacteriën en vuil in het oog wat nare oogontstekingen kan veroorzaken. Was daarom altijd je handen met water en zeep of met desinfecterende handgel voordat jij je gezicht of ogen aanraakt.

Hoe kan het dat door in de ogen te wrijven, je deze beschadigd?

De meest ernstige aandoening welke veroorzaakt kan worden door in je ogen te wrijven, is keratoconus (afgezien van blindheid). Keratoconus is een structurele afwijking van het hoornvlies. Dit veroorzaakt een slecht gezichtsvermogen wat moeilijk is te corrigeren.

Keratoconus door wrijven in het oog

De keratoconus veroorzaakt een onregelmatig hoornvliesoppervlak, wat een onregelmatig beeld op het netvlies tot gevolg heeft. Dit wordt ook wel een onregelmatig astigmatisme genoemd. Dit kan in de meest ernstige stadia van de keratoconus niet meer gecorrigeerd worden met een bril of met contactlenzen.

Normaal gesproken worden bij een milde vorm van keratoconus harde zuurstofdoorlatende contactlenzen voorgeschreven. Is de keratoconus in een verder gevorderd stadium, dan kan er voor speciale sclera contactlenzen worden gekozen. Dit zijn vrij grote contactlenzen die het hoornvlies ondersteunen. Is ook dit geen optie meer, dan zal een corneatransplantatie moeten plaats vinden. Er wordt dan een hoornvlies van een overleden donor geplaatst. Nog geen donor? Kijk dan eens op Donorregister.nl

Glaucoom door het wrijven in de ogen

Een keratoconus is niet het enige probleem dat veroorzaakt kan worden door het wrijven in de ogen. Ook kunnen onderliggende aandoeningen zoals bijziendheid en glaucoom verergert worden.

Elke keer als er op het oog gedrukt wordt door het wrijven, verhoogt de oogdruk. Als er al glaucoomproblemen zijn, kunnen deze erger worden door het wrijven in de ogen.

Netvliesproblemen door het wrijven in de ogen

Doordat het oog telkens wat ingedrukt wordt en daarna snel wordt losgelaten, verstoort dit het glasachtig lichaam (gel) in het oog en dit kan netvliesproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan het scheuren van het netvlies, maar ook aan het loskomen van het netvlies.

Lichtflitsen bij het wrijven in de ogen

Wanneer je wel eens te hard of te agressief in je ogen hebt gewereven dan heb je vast wel eens lichtflitsen of sterretjes gezien. Dit worden ook wel fosfenen genoemd.

Wanneer je te hard in het oog wrijft, verhoog je de druk in de oogbol en dit beïnvloed de bloedstroom. De druk triggert netvliessignalen op dezelfde manier als licht. De hersenen kunnen het verschil niet herkennen en activeert dan de kleurveranderingen en flitsen alsof ze afkomstig zijn van externe stimuli.

Deze sterren, flitsen, fosfenen verdwijnen zodra er niet meer in de ogen wordt gewreven. De verhoogde oogdruk die door het wrijven tijdelijk is ontstaan kan er wel voor hebben gezorgd dat het netvlies is gescheurd of is los gekomen. De sterren en flitsen houden dan aan. Dit is niet goed! Er dient direct contact op te worden genomen met een oogarts voor behandeling!

Waarom voelt het zo goed om even lekker in de ogen te wrijven?

Hoe is het toch mogelijk dat iets wat fout is, toch zo lekker aanvoelt? In de oogleden zitten de kliertjes van Meiboom. Die geven een olieachtige substantie produceren. Dit komt terecht in de traanlaag op het oog, waardoor het oog comfortabel aanvoelt, de oogleden makkelijk kunnen knipperen en er ook nog eens voor zorgt dat het traanvocht niet zo snel verdampt.

Door meer te wrijven komt meer van die olieachtige substantie in het oog vrij. Hierdoor kan het zo fijn aanvoelen.

Droge ogen en wrijven in de ogen

Wanneer er regelmatig klachten zijn van droge ogen, neem dan contact op met een oogzorgprofessional. Er zijn meerdere mogelijkheden om klachten met droge ogen te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen. Dit zonder in de ogen te wrijven.

Op een veilige manier in de ogen wrijven

Druk op de ogen is het grootste probleem als er in de ogen gewreven wordt. Doe heel voorzichtig wanneer de ogen worden aangeraakt.

Verstandig is om het gezicht te wassen met water en af te drogen met een zo minimale druk. Meer druk is niet goed voor het oog.

Wat moet je doen als je vaak in de ogen wrijft?

Als er vaak in de ogen wordt gewreven, dan moet gezocht worden naar de onderliggende oorzaak en deze aanpakken.

Digitale vermoeidheid

Zijn de ogen moe, wellicht door te veel werken achter een beeldscherm? Digitale oogvermoeidheid kan een oorzaak zijn van het wrijven in de ogen. Als dit het geval is, neem dan regelmatig een pauze van de computer en laat een oogonderzoek doen om te controleren of u een (andere) bril of contactlenzen moet hebben.

Allergie

Tijdens het allergieseizoen in de ogen aan het wrijven? Vermijd dan de allergietrigger. De oogzorgprofessional kan advies geven in oogdruppels die helpen bij allergische reacties. Deze dienen wel op tijd te worden genomen, het duurt enkele dagen voordat ze werken.

Allergische conjuctivitis kan er toe leiden dan iemand in de ogen gaat wrijven. Dit kan gevaarlijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat allergische conjunctivitis de kans op hoornvliesvervorming met 37% verhoogt als gevolg van jeuk en vervolgens oogwrijven.

Als er in de ogen wordt gewreven, komt er histamine vrij. In het begin voelt het wrijven goed, maar de jeuk wordt erger wat kan leiden tot agressiever wrijven in de ogen. Het is vergelijkbaar met een muggenbeet, daar moet je ook van afblijven, anders wordt het erger.

Het voelt geweldig om even lekker in de ogen te wrijven, maar het is het risico op oogaandoeningen niet waard.

Wrijf jij vaak in je ogen?

Neem contact op met een oogzorgprofessional bij jou in de buurt. Deze kan de oorzaak van het wrijven in de ogen vaak achterhalen en je advies geven.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   Geef als eerste een reactie

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.