Handgel en contactlenzen, waar je op moet letten

Handgel en contactlenzen

De desinfecterende handgel is momenteel immens populair. Door de uitbraak van het corona / COVID-19 virus weet iedereen nu hoe belangrijk hygiëne is. De handen worden intensief gewassen met water en zeep, maar eenmaal op pad is water en zeep niet altijd voorhanden.

Bij veel winkels, supermarkten en restaurants staan flessen met desinfecterende handgels klaar voor het publiek. Ideaal natuurlijk, want zo verlaag je het risico op besmetting.

Gebruik liever water en zeep in plaats van handgel

Bij voorkeur kun je het beste de handen met water en zeep wassen. Het RIVM meldt dat je op die manier de meeste ziekteverwekkers verwijdert. Ook vieze en plakkerige handen worden het beste schoon van water en zeep. Het nadeel van veelvuldig gebruik van desinfecterende handgels is dat ziekteverwekkers ongevoelig kunnen worden. Het is verstandige om de handgels alleen te gebruiken als voor langere tijd het niet mogelijk is om de handen met water en zeep te wassen.

Contactlenzen en desinfecterende handgels

Contactlensdragers weten dat hygiëne erg belangrijk is. Handen wassen met water en zeep wordt goed aangeleerd door de contactlensspecialist. Toch kan het voorkomen dat je de contactlenzen moet in doen, of juist uithalen op het moment dat water en zeep niet voorhanden zijn. Je kunt dan gebruik maken van zo’n handige flacon desinfecterende handgel of handzeep op basis van alcohol. Zijn de handen vies of plakkerig, dan helpt zo’n handgel niet. Er moet dan echt met water en zeep gewassen worden.

Hoe gebruik je desinfecterende handgel?

Op de juiste manier desinfecterende handgel of handzeep gebruiken is niet heel moeilijk. De meeste mensen poetsen een beetje en denken dat het dan wel goed is. Wil je echt verantwoord de handen desinfecteren met handgel, dan kost dit je slechts 40 seconden. Lees de stappen hieronder, of bekijk het filmpje onderaan dit artikel.

Benodigde tijd: 40 minuten

Op de juiste manier desinfecterende handgel gebruiken:

 1. Pomp 2x desinfecterende handgel in de hand

  Gebruik je een kleine meeneem flacon, doe dan een flinke hoeveelheid in je handen.

 2. Wrijf de handpalmen tegen elkaar

  Op deze manier wordt de handgel goed over beide handen verdeeld.

 3. Wrijf de rechter handpalm over de linker handrug en omgekeerd

  Wrijf daarbij ook tussen de vingers.

 4. Opnieuw wrijf je de handpalmen tegen elkaar

  Maar nu met de vingers tussen elkaar.

 5. Wrijf de achterkant van de rechter vingers in de linker handpalm en omgekeerd

  Op deze manier worden de vingerkootjes goed gereinigd.

 6. De duimen goed wrijven

  Vergeet hierbij niet de nagels en nagelranden goed in te wrijven.

 7. Wrijf alle vingertoppen circulair in de palm van de andere hand

  Zo worden de vingertoppen goed schoongemaakt, erg belangrijk voor contactlensdragers!

 8. De handen zijn ontsmet!

  Zijn de handen volledig drooggewreven, dan kun je nu verder met het indoen of uithalen van de contactlenzen. Zijn de handen nog niet droog, blijf dan doorgaan met wrijven tot beide handen droog zijn!

Uitleg over het goed desinfecteren van handen met handgel of handzeep

Desinfecterende handgel of handzeep in het oog gekregen

Waren de handen nog niet goed droog en ben je aan je oog of contactlenzen gekomen? De kans is groot dat je oog gaat prikken. Ook als je een druppeltje van de desinfecteren de handgel in je oog hebt gekregen, voelt dit zeer vervelend aan. Er is dan sprake van een chemische verbranding.

In geval van een chemische verbranding van het oog door een desinfecterende handzeep, moet je gaan spoelen en eventueel hulp zoeken bij een oogzorgprofessional bij je in de buurt. Spring direct naar wat je moet doen bij een chemische verbranding van het oog in het artikel: De 7 meest voorkomende oogletsels.

Dichtsbijzijnde oogzorgprofessional

Heb jij vragen over desinfecterende handgels, of heb je per ongeluk hiervan iets in je oog gekregen? Neem dan contact op met één van onderstaande oogzorgprofessionals. Zij kunnen je oog inspecteren en je van advies voorzien.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   Geef als eerste een reactie

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.