Reservebril mee op vakantie

reservebril verplicht op vakantie

Wat veel mensen niet weten, is dat in veel landen het verplicht is om een reservebril in de auto te hebben. Op sterkte wel te verstaan.

In de meeste auto’s ligt wel een zonnebril. Handig als deze voor de grijp ligt als je ineens vol in de zon rijdt. Dat is zeker goed.

Draag je contactlenzen, dan moet er een reservebril aanwezig zijn in de auto. Draag je een bril, dan moet er ook een reservebril in de auto liggen.
En wel op de juiste sterkte.

Reden is dat er altijd wat met je lenzen of huidige bril kan gebeuren en dat je dan alleen verder kunt rijden als je een goede reservebril hebt.

Niet ieder land heeft deze verplichting, maar het is slim om het wel in de auto te hebben.

Een lijst met enkele populaire vakantielanden waar de verplichting geld of waar een advies voor is:

Cyprus

In Cyprus wordt bestuurders geadviseerd altijd een zonnebril mee te nemen.

Duitsland

Het meenemen van een reservebril in Duitsland is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen.

Frankrijk

Het meenemen van een reservebril in Frankrijk is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen.

Italie

Het meenemen van een reservebril in Italië is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Oostenrijk

Het meenemen van een reservebril in Oostenrijk is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Portugal

Het meenemen van een reservebril in Portugal is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Spanje

Het meenemen van een reservebril in Spanje is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

De lijst is niet compleet. Staat het land er niet tussen waar je naar toe gaat en wil gaan autorijden, controleer vooraf via bijvoorbeeld de ANWB of er een verplichting is.
Laat het ook in de reacties hieronder weten, dan kunnen we de lijst bijwerken, handige voor andere lezers.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

   2 Comments

   1. Volgens de kop van het artikel is het verplicht.
    lees je even door is het nergens verplicht.

    wat is dit voor suf bericht!

   2. Beste Elvis,
    Je hebt helemaal gelijk. De kop is aangepast.
    In sommige landen was de reservebril een verplichting en dat is nu een advies geworden. Voor beroepschauffeurs kan het wel weer anders zijn in de diverse landen. Maar daar gaat dit artikel niet over.

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.