Code 01.06 op het rijbewijs

code 01.06 op het rijbewijs

Op de achterzijde van het rijbewijs staan verschillende kolommen. In de eerste kolom staat het voertuig vermeld en in de daarnaast de geldigheid van het rijbewijs per voertuig. In de laatste kolom staan alle opmerkingen en beperkingen. Daar kan code 01.06 staan.

Code 01.06 bril en/of contactlenzen

Code 01.06 betekent dat de bestuurder het voertuig, zoals de auto, alleen mag besturen als deze de bril of contactlenzen ook daadwerkelijk gebruikt. Het niet gebruiken van de bril / contactlenzen tijdens het besturen van een voertuig wordt gezien als een overtreding en kan beboet worden.

Code 01.06 keuringsarts CBR

Tijdens de keuring voor het rijbewijs door de keuringsarts van het CBR wordt er gekeken naar de gezichtscherpte. Zowel zonder als met bril. Is de gezichtscherpte zonder bril onvoldoende, maar met bril of contactlenzen wel goed, dan komt de code 01.06 in het rijbewijs. Je moet dan altijd een bril/contactlenzen dragen tijdens het besturen van een voertuig. Blijft de gezichtscherpte onvoldoende tijdens een test, dan kan de keuringsdienst je doorsturen naar een opticien of oogarts voor aanvullend onderzoek.

Aanhouding door de politie en code 01.06 in het rijbewijs

Ben je met de auto weg en word je aangehouden door de politie? Deze kan een boete geven als de code 01.06 vermeld staat in je rijbewijs staat en er op dat moment geen bril of contactlenzen gedragen wordt. Moet je ter plekke van de politie een leestest doen en slaag je daarvoor, dan kan alsnog een boete voor het niet dragen van een bril / contactlenzen worden gegeven. De agent is namelijk geen deskundige op het gebied van ogen. Hij voert zijn functie uit. Er mag dan ook niet meer verder gereden worden.

Heb je de code 01.06 in het rijbewijs gekregen, dan ben je daarvan op de hoogte gesteld. Dit houdt in dat je achteraf niet kunt zeggen, dat je het niet wist. Een agent zal dat niet als excuus accepteren.

Staaroperatie en de code 01.06 in het rijbewijs

Is er een code 01.06 in het rijbewijs en het gezichtsvermogen is zo goed dat er geen bril meer hoeft te worden gedragen in het verkeer? Zorg dan voor het verwijderen van de code op het rijbewijs. Dit kan alleen via een keuringsarts van het CBR. Zolang de code 01.06 op het rijbewijs staat, zul je altijd een bril of contactlenzen moeten dragen. Mocht het even duren voordat er een nieuw rijbewijs is, kun je een bril zonder sterkte opzetten. Dan voldoe je wel aan de eis. Dit geldt alleen als je gezichtsscherpte goed is zonder bril/contactlenzen! De oogzorgprofessional kan je hierbij helpen.

Na een laseroperatie nog steeds code 01.06 in het rijbewijs

De meeste mensen hebben nadat de ogen zijn gelaserd geen bril of contactlenzen meer nodig. Toch staat er op het rijbewijs nog steeds code 01.06. Neem contact op met een keuringsarts van het CBR. Alleen deze kan de code laten vervallen. In de tussentijd is het mogelijk om een bril zonder sterkte op te zetten, zo wordt er toch voldaan aan de regels. De oogzorgprofessional kan hierbij helpen.

Met de auto in het buitenland

Ben je met de auto in het buitenland, bijvoorbeeld voor vakantie, vergeet dan niet de regels in het betreffende land. Mocht je door meerdere landen reizen met de auto, neem dan de regels voor ieder land door. Staat op het rijbewijs de code 01.06 en je wordt in het buitenland aangehouden, dan kunnen de boetes fors zijn en is doorrijden geen optie meer. In veel landen is er ook een advies/verplichting van een reservebril in de auto. Lees er meer over op Reservebril mee op vakantie.

Ogen laten meten voordat je naar een CBR keuringsarts gaat

Moet je naar een CBR keuringsarts, dan is het verstandig om de ogen alvast te laten nakijken door een oogzorgprofessional bij je in de buurt. Deze kan al vaststellen of je de gezichtsscherpte haalt die nodig is voor het rijbewijs. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan er gekeken worden of met een bril of contactlenzen wel de benodigde gezichtsscherpte gehaald wordt. Zo kom je goed voorbereid bij de keuringsarts en voorkom je vertraging.
Een oogzorgprofessional in de buurt vind je in onderstaande lijst.

Afspraak maken voor een contactlenscontrole of een oogmeting?

Maak nu een afspraak bij een winkel bij u in de buurt voor een goede oogmeting of een contactlenscontrole. Ook als u de contactlenzen online heeft gekocht!

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.