Zwemmen of douchen met contactlenzen in?

Douchen of zwemmen met contactlenzen in

Wat veel mensen niet weten is dat zwemmen met contactlenzen niet veilig is, maar zelfs douchen terwijl de lenzen nog gedragen worden is niet helemaal zonder risico. De kans dat er iets ernstigs gebeurt is klein, maar is er wel.

Af en toe komt het verhaal in het nieuws dat iemand een oog is kwijtgeraakt nadat het in contact is gekomen met water. Het water zoals dat uit de kraan komt bevat bacteriën, virussen en andere verontreinigingen. En dat zijn de boosdoeners. 

Acanthamoebe

De acanthamoebe is een klein eencellig organisme dat normaliter door de huid wordt tegengehouden. Het heldere deel van het oog is het hoornvlies. Deze bevat net als de huid een epitheellaag. Zolang deze epitheellaag onbeschadigd is kan de acanthamoebe geen kwaad aan het oog aanrichten. Bij een beschadiging is dit wel het geval. De acanthamoebe dringt door in het hoornvlies en kan binnen korte tijd het oog onherstelbaar beschadigen.

Snel handelen

Merk je dat het oog geïrriteerd is, stop meteen met het dragen van contactlenzen. Maak direct een afspraak met de oogzorgspecialist. 
Geef aan wat er is gebeurd. Zo krijg je voorrang.  
Ben je er snel bij, levert het waarschijnlijk geen blijvende schade op en kun je na enige tijd weer veilig contactlenzen dragen.

Wat kan je zelf doen?

Zorg ervoor dat je contactlenzen nooit in contact komen met water. 
Ga nooit douchen met contactlenzen in. 
Ga nooit zwemmen met contactlenzen in. Heb je iets nodig om ook tijdens het zwemmen scherp te kunnen zien? Er bestaan zwembrillen op sterkte.

Zijn je daglenzen toch in contact gekomen met water, vervang deze dan door een nieuw paar. Heb je andere zachte contactlenzen, neem dan contact op met de oogzorgspecialist. Vaak kan deze de contactlenzen reinigen, zodat je ze weer kunt gebruiken.
Ditzelfde geldt voor harde contactlenzen. Deze kunnen worden gedesinfecteerd. Je oogzorgspecialist kan je hierbij helpen.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.