Keratoconus is een aandoening waarbij het hoornvlies dunner wordt en een druppelvorm krijgt. Er bestaan verschillende vormen van keratoconussen, van redelijk onschuldig welke goed zijn te behandelen met contactlenzen tot aan zware vormen waarbij geopereerd moet worden.
Een keratoconus ontstaat vaak in de pubertijd en komt meestal voor bij beide ogen. De stevigheid van het hoornvlies wordt minder en vervormt daardoor. Deze vervorming leidt vaak tot een vermindering van de gezichtsscherpte.
Symptomen keratoconus
Vaak ontstaat een keratoconus in de pubertijd. De sterkte van het oog verandert heel langzaam en dan met name de cilindersterkte (astigmatisme). In het begin kan de verandering in sterkte nog worden opgelost met een bril of contactlenzen. Neemt de vervorming langzamerhand toe dan wordt het moeilijker om dit te corrigeren met een gewone bril of simpele contactlenzen. Als de keratoconus zich nog verder ontwikkeld, blijven ook contactlenzen niet meer goed zitten op het hoornvlies. Er dienen dan speciale contactlenzen te worden aangepast of het oog moet geopereerd worden. Mensen met deze oogaandoening klagen vaak over jeuk of gevoeligheid aan de ogen. Soms treden er lichtstrepen op en is er overgevoeligheid voor licht.
Oorzaken keratoconus
De meest voorkomende oorzaak van een keratoconus is een aangeboren afwijking van het hoornvlies. Zelden komt dit als een familiaire afwijking voor (<10%). In de loop van het leven kan de keratoconus zich gaan openbaren en zich verder ontwikkelen. Veel mensen met deze oogafwijking hebben ook de neiging om te gaan wrijven in de ogen, dit kan echter de keratoconus verergeren en wordt sterk afgeraden.
Oplossingen keratoconus
Er zijn meerdere oplossingen om een keratoconus te behandelen, beginnend met een bril tot aan een operatie.
- Bril en/of contactlenzen
Afhankelijk van de gezichtsscherpte en de vorm van het hoornvlies wordt er gekozen om alleen met een bril of contactlenzen de gevolgen van de keratoconus te corrigeren. Dit is alleen mogelijk bij een milde vorm.
- Vormstabiele contactlenzen
Neemt de keratoconus toe, dan zal een bril of zachte contactlenzen niet meer helpen. Dan worden harde zuurstofdoorlatende contactlenzen gebruikt. Deze drijven op het hoornvlies en zorgen ervoor dat er een regelmatig oppervlakte wordt gecreëerd. Hierdoor worden alle vertekeningen opgeheven. Echter deze contactlens mag niet de top van het hoornvlies aanraken.
- Piggy-back contactlenzen
Dreigt een vormstabiele contactlens toch de top van het hoornvlies aan te raken, dan kan er overgegaan worden naar een bijzondere vorm van contactlenzen: een harde contactlens met een zachte rand. Dit type wordt minder vaak gebruikt, er wordt meestal gekozen voor een scleralens.
- Scleralenzen
Een scleralens is een grote harde contactlens. Deze rust op het oogwit. Op deze manier kunnen krommingsafwijkingen in het hoornvlies gecorrigeerd worden. De scleralens ondersteund ook de cornea.
- Corneal crosslinking
Is er een matige keratoconus die zich nog verder ontwikkeld, dan kan er een crosslinking behandeling plaats vinden. Hierbij wordt de structuur van het hoornvlies verstevigd doormiddel van UV-A licht in combinatie met riboflavine (Vitamine B2). Lees er meer over in het artikel van het UMC Maastricht.
- Implantatie ringsegmenten
Er kan worden gekozen voor het implanteren van INTACS/keraringen om het hoornvlies te verstevigen. Lees er meer over in het artikel van het UMC Maastricht.
- Hoornvliestransplantatie
Is de keratoconus in een vergevorderd stadium, dan is hoornvliestransplantatie de enige behandelingsmogelijkheid. Het eigen hoornvlies wordt gedeeltelijk operatief vervangen door een nieuw donorhoornvlies. Er zijn verschillende operatietechnieken, lees er meer over in het artikel van het UMC Maastricht.
Oogzorgprofessional eerste aanspreekpunt keratoconus
De meeste mensen komen er niet vanzelf achter dat ze last hebben van een keratoconus. Vaak wordt dit ontdekt door de oogzorgprofessional tijdens het aanmeten van contactlenzen. Een goede oogzorgprofessional ziet direct na het maken van een hoogtetekening van het hoornvlies (corneatopografie) dat de waarden afwijken. Zijn er in de familie mensen met deze oogaandoening, laat dan zeker eens de ogen nakijken.
Neem gerust contact op met één van onderstaande oogzorgprofessionals voor een goed advies op maat.
Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !
Geef als eerste een reactie