Last van tranende ogen in de winter

last van tranende ogen in de winter

Vervelend is het als je in de herfst/winter buiten bent en je last krijgt van tranende ogen. Draag je make-up is het nog vervelender met al die uitlopers.

Wat is de oorzaak en wat kun je er aan doen. Hier de uitleg.

Oorzaak 1: Droge ogen

Inderdaad tranen door droge ogen. Het klinkt als iets tegenstrijdigs, maar toch is het waar. In de winter is de luchtvochtigheid een stuk lager. Hierdoor worden de ogen droger. Het lichaam reageert hierop door meer traanvocht aan te maken. En dit gaat in zo’n vaart en hoeveelheid dat er tranen beginnen te lopen. 

Oplossingen kun je vinden in speciale oogdruppels die het oog wat meer vochtig houden. Draag je contactlenzen? Neem dan eens contact op met de oogzorgspecialist. Wellicht zijn er contactlenzen die beter bij jou passen, waardoor traanvocht meer wordt vastgehouden en jij minder last hebt van tranende of droge ogen.

Oorzaak 2: Reflextranen

Reflextranen zijn tranen die ontstaan doordat het oog geïrriteerd raakt. Bijvoorbeeld als er een vuiltje in komt. Een koude of harde wind die op je ogen slaat, bijvoorbeeld tijdens het lopen of fietsen, zorgt ook voor reflextranen. 

Hier zijn de oplossingen simpel. Is er irritatie van het oog, het is bijvoorbeeld rood of er komt rommel uit: neem dan contact op met de oogzorgspecialist. Deze kan je er vaak vanaf helpen. 
Heb je last van de wind, dan kun je een bril dragen. Dit kan een zonnebril zijn, maar ook bijvoorbeeld een leuke bril met glazen zonder sterkte. Voor sporters zijn er speciale brillen, waarvan de glazen simpel zijn te verwisselen. De ene keer met zonneglazen voor het mooie weer, dan weer gele glazen voor ’s avonds of blanco glazen tegen de wind.

Oorzaak 3: De afvoer is geblokkeerd

Het oog heeft een afvoerbuisje voor traanvocht. Bij iedere knipperslag wordt de traanlaag ververst. De oude traanlaag wordt dan afgevoerd via de traanbuis. Deze traanbuisjes zie je als 2 puntjes aan de zijde van je neus.
Deze buisjes vernauwen bij kou. En dan is de afvoer niet goed.
Ook is het mogelijk dat je onder ooglid wat naar buiten staat en dan kunnen de tranen niet in het traanbuisje komen. Verder is het mogelijk dat er een verstopping in het traanbuisje zit.

De oogzorgspecialist kan je adviseren bij een verstopping van het traanbuisje of bij het naar buiten staan van een ooglid. Ga hier vooral niet zelf bij experimenteren. Voor je het weet heb je een ontsteking.

Tegen de vernauwing door kou is helaas weinig te doen. Je kunt proberen de directe kou weg te nemen door het dragen van een zonnebril. Beter is om zo snel mogelijk de warmte op te zoeken.

Oorzaak 4: Allergie

Deze komt wat minder in de winter voor, eerder bij het begin van het voorjaar. Een allergie zorgt voor een verhoogde traanproductie. Vaak ben je dan ook wat snotterig.

Hier zijn meerdere oplossingen voor. Heb je alleen last van tranende ogen, dan kan je oogzorgspecialist je helpen aan speciale oogdruppels tegen allergieën. Heb je meer last van allergieën, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Afspraak maken voor een contactlenscontrole of een oogmeting?

Maak nu een afspraak bij een winkel bij u in de buurt voor een goede oogmeting of een contactlenscontrole. Ook als u de contactlenzen online heeft gekocht!

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.