Op veel verpakkingen van contactlenzen staat de radius van de lens vermeld als RAD of BCR. De radius van een contactlens is een belangrijk getal voor de pasvorm, maar helaas is het niet zo dat een lens van merk A met dezelfde waarde als een lens van merk B precies hetzelfde is.
Uitleg van de radius
Definitie: De radius of straal is de afstand van een willekeurig punt op de rand van de cirkel (of bol, of cilinder) tot het middelpunt.
Je zou je kunnen voorstellen dat een contactlens lijkt op een stukje van een bol. Net als dat het hoornvlies ook op een stukje van een bol lijkt.
De radius van het hoornvlies
Kijk je naar het hoornvlies van het oog, dan kun je daar een bolvorm in zien. Met speciale instrumenten is daar de radius van op te meten. Vroeger gebeurde dit met een keratometer. Hiermee meet je precies in het midden van het hoornvlies de radius.
Echter het hoornvlies is niet precies zo rond als een bol, maar verloopt meer ovaal. Zou je nu met de keratometer op een ander punt van het oog meten, dan krijg je een andere waarde.
Vorm van de contactlens
Bij een contactlens is eigenlijk hetzelfde aan de hand als bij het hoornvlies. Meet je de radius precies in het midden van de contactlens, dan wijkt deze af van de waarde op een ander punt van de contactlens.
De reden hiervoor is dat geprobeerd wordt om de bolvorm van het oog zo dicht mogelijk te benaderen met de lens.
Nu zal blijken waarom je eigenlijk niet zo veel aan de radius van een contactlens hebt.
De (on)zin van de radius van contactlenzen
De oogzorgspecialist doet meerdere metingen van de radius van het hoornvlies. Aan de hand van de radius van het middelste puntje van het hoornvlies weet de specialist al ongeveer wat voor maat lens hij moet kiezen. Door de verschillende andere meetpunten weet de specialist hoe het oog van vorm veranderd. Door productkennis en veel ervaring, kan de specialist bepalen welke contactlens geschikt is voor het oog.
Zo kan het dus voorkomen dat je 2 verschillende merken contactlenzen gaat vergelijken en dat ogenschijnlijk de lenzen identiek zijn door bijvoorbeeld een zelfde getal bij de radius en bij de diameter. Toch zullen de lenzen totaal anders aanvoelen en zal de ene goed zitten en de andere totaal niet. Dit heeft met de afvlakking te maken.
Maatwerk contactlenzen
Tegenwoordig wordt met speciale apparatuur (cornea topograaf) het hele hoornvlies in beeld gebracht. Hieruit ontstaat een soort hoogtekaart. Op basis hiervan worden nu maatwerk contactlenzen geproduceerd. Unieke contactlenzen speciaal voor dat ene oog. Hierdoor kan een maximaal resultaat in gezichtsscherpte worden behaald, maar ook een optimaal comfort. Er wordt dan helemaal niet meer gesproken van radius.
Regelgeving loopt achter
Zoals met veel zaken is het ook met contactlenzen zo dat er erg veel regelgeving is. Dat is maar goed ook. Je zou toch niet willen dat iedereen zo maar contactlenzen kan produceren, zonder dat er aan veiligheid van de drager wordt gedacht?
Een regel is bijvoorbeeld dat de producent van contactlenzen altijd de radius van de contactlenzen op de verpakking moet noteren. Zoals hierboven blijkt, is de radius op ieder punt van de lens anders. Daarom wordt altijd voor de waarde op verpakking uitgegaan van het middelste puntje van de contactlens. Hier zit ook het optisch midden, de optische zone. Maar eigenlijk heb je dus niets meer aan de waarde, gezien de verdere vormgeving van de lens.
De radius laten bepalen
Alleen iemand die gespecialiseerd is in het aanmeten van contactlenzen, kan goed bepalen welke contactlens het beste bij jou past. Deze kan de radius meten, maar kijkt dus veel meer nog naar de hele vorm van het hoornvlies. Een goed aangemeten contactlens voorkomt een hoop problemen.
Afspraak maken voor een contactlenscontrole of een oogmeting?
Maak nu een afspraak bij een winkel bij u in de buurt voor een goede oogmeting of een contactlenscontrole. Ook als u de contactlenzen online heeft gekocht!
Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !
Geef als eerste een reactie