Ogen rust geven: de 20-20-20 regel

Ogen rust geven: de 20-20-20 regel

De hele dag achter een computer werken is niet bepaald rustgevend voor de ogen. De ogen staan continue gefixeerd op dezelfde plek op een afstand van ca. 50-70 cm. Dit merk je door een vermoeidheid in het hoofd en ogen die wat gespannen aanvoelen.

Gun de ogen rust

Zijn we eindelijk klaar met werken, gaan we naar huis en vervolgens de hele avond op de tablet of telefoon kijken. De ogen wordt gewoon geen rust gegund. Het is dan ook niet raar dat mensen na verloop van tijd zich futloos en moe voelen. Er wordt gewoon te veel van de ogen en de hersenen verwacht. Een beetje rust is goed.

Neutraal kijken

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen, dat het verstandig is om regelmatig even weg te kijken van je beeldscherm. Puur om je ogen even een beetje rust te geven. Om ze weer in een neutrale stand te laten ontspannen.

20-20-20 regel

De 20-20-20 regel is bedacht door een groep oogartsen. Het is een simpele regel:

20 minuten werken achter een beeldscherm,
20 seconden pauze door te kijken naar een object op minimaal
20 voet afstand. 20 voet is gelijk aan 6 meter. Maar 20-20-6 bekt niet zo lekker.

Dit geldt niet alleen voor beeldschermwerk, maar ook als je op de telefoon of tablet zit te kijken en zelfs als je een boek aan het lezen bent.

Om de 20 minuten even 20 seconden naar een object ver weg kijken. Nu heb je meteen een excuus om eens lekker uit het raam te staren.

Software

Er is software beschikbaar die je op de computer kunt installeren, deze geeft een melding als je even pauze moet nemen. Een andere simpele oplossing is om een timer op je telefoon aan te zetten en deze iedere 20 minuten te resetten.

Veilig aan het werk

Veel bedrijven hebben stuurgroepen of commisies die zich bezig houden met verantwoord werken. Deze houden zich bijvoorbeeld bezig met Veilig aan het werk, ergonomie op het werk of gezond aan het werk. Leg het ook eens aan hen voor of nog makkelijker: stuur een link van deze pagina naar hen door of vermeldt het op het intranet.

De oogzorgprofessional in jouw buurt kan je helpen met nog meer tips.
Daarnaast werkt de 20-20-20 regel alleen als je ogen ook goed gecorrigeerd zijn met de juiste sterkte. Laat je ogen regelmatig controleren.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist