Droge ogen tijdens TV kijken

Hoe komt dat toch dat je last van droge ogen hebt als je net lekker TV zit te kijken?

Er zijn verschillende oorzaken en oplossingen.

Weinig knipperen met de ogen

Zit je net helemaal in die serie van Netflix, merk je dat je ogen beginnen te prikken. Wrijven in je ogen helpt even, maar iedere keer komt dat prikken weer terug.

Tijdens het intensief televisie kijken, gebeurt er hetzelfde als dat je achter je beeldscherm zit of zelfs als je met je mobiel bezig bent. De ogen knipperen minder. En doordat je met je ogen minder knippert, gaat het laagje vocht op je oog verdampen. Het breekt als het ware open. En dan krijg je een droog / prikkend gevoel.
Normaal gesproken reageert het oog snel door te knipperen voordat die traanlaag openbreekt. Echter bij intensief kijken, wordt deze prikkel onderdrukt.

Simpel gezegd is de oplossing om meer te knipperen. Daar moet je bewust mee bezig zijn. Dit is moeilijk en lukt het niet, dan zijn er nog alternatieven, zoals oogdruppels.

Oogdruppels helpen om de ogen vochtig te houden. Er zijn erg veel verschillende soorten en je kunt kiezen voor de goedkope producten, maar je kunt je ook laten adviseren door een specialist.
Deze bepaalt aan de hand van een vraaggesprek en een oogonderzoek wat er precies bij jou aan de hand is en kan de juiste oogdruppels adviseren. Het verschil zal merkbaar zijn!

Luchtkwaliteit is onvoldoende

In veel huizen wordt niet goed geventileerd. Hierdoor daalt de luchtkwaliteit. De lucht kan droog worden. Vaak merk je dit aan een droge huid, maar ook aan gevoelige ogen.

Oplossing is vaak eenvoudig: zorg voor ventilatie. Open ramen en deuren of zorg ervoor dat het ventilatiesysteem schoon is en goed werkt.

Ook kan de lucht gevuld zijn met fijnstof. Bij fijnstof  wordt vaak gedacht aan auto’s. Echter ook bij koken komt er veel fijnstof vrij en deze veranderen de luchtkwaliteit.
Door een goede afzuiginstallatie in de keuken is de fijnstof snel te verminderen. Ook geldt weer een goede ventilatie.

Niet de juiste contactlenzen

Het is ook mogelijk dat de contactlenzen die je draagt niet de juiste zijn. Hiervoor heb je al gelezen over de knipperfrequentie van de ogen en de luchtkwaliteit. Contactlenzen drijven als het ware op het oog. Hierdoor is er een uitwisseling van traanvocht met de lens, maar ook tussen de lens en de lucht. Er verdampt traanvocht vanaf de lens. En gaat dit sneller dan de toevoer, krijg je last van droge ogen.

Ook dit is weer simpel op te lossen. De specialist kan zien hoe stabiel de traanlaag van jou ogen is, hoeveel traanvocht er geproduceerd wordt en de kwaliteit hiervan. Op basis van deze informatie kan de specialist bepalen welke contactlens het meest geschikt is voor jouw ogen.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.