De beste contactlenzen voor jouw ogen

Wat zijn nu eigenlijk de beste contactlenzen?

Wat zijn nu de beste contactlenzen? Op feestjes wordt het onderwerp nogal eens besproken: iemand heeft ergens last van en een ander heeft de oplossing die goed werkt. Maar werkt dat zo voor iedereen? Helaas niet.

Ieder oog is anders en aangezien er zoveel verschillende ogen zijn, zijn er ook heel veel verschillende contactlenzen. Het is niet verstandig om zonder advies van een oogzorgspecialist zomaar een contactlens uit te proberen, enkel maar omdat een kennis aangeeft zo blij zijn met hun merk contactlenzen.

Verschillende type contactlenzen

Er zijn twee verschillende type contactlenzen: de harde contactlens en de zachte contactlens. Eigenlijk bestaat er nog een type, namelijk een combinatie van die 2: een harde contactlens met de rand van een zachte contactlens.

Binnen die 2 verschillende lenzen is er weer een onderverdeling. Is de lens alleen bedoeld is om ver te zien, of ook om mee te lezen? Moet de lens de kleur van de ogen aanpassen? En tevens is er de gebruiksduur van de lenzen; zo heb je daglenzen, weeklenzen, maandlenzen en lenzen die nog veel langer meegaan. Dan zijn er ook nog lenzen die je alleen ’s nachts draagt of juist alleen overdag en sommigen kun je zelfs dag en nacht inhouden. Kortom, er zijn nogal veel opties en niet iedere optie kan voor elk oog.

Zachte contactlenzen

Zachte contactlenzen zijn onder te verdelen in materialen en levensduur.
Het materiaal van zachte contactlenzen bestaat uit verschillende soorten kunststoffen en kunnen vocht opnemen. De oogzorgprofessionals noemen deze lenzen vaak hydrogel contactlenzen, vanwege de opname van vocht in de lens. In de nieuwste contactlenzen wordt vaak siliconen verwerkt. Dit heeft als voordeel dat het meer zuurstof doorlaat. Deze lenzen worden ook wel silicone-hydrogel contactlenzen genoemd.

De zin en onzin over watergehalte van zachte contactlenzen

Zachte contactlenzen moeten gassen doorlaten. Het hoornvlies ademt omdat het zuurstof nodig heeft. Een zachte lens ligt als een pleister op het hoornvlies en zou daardoor de zuurstofdoorvoer blokkeren. Om er voor te zorgen dat dit niet gebeurt, zijn de materialen zo gemaakt dat ze zuurstof doorlaten.

Het oog reageert met een ontstekingsreactie als er te weinig zuurstof bij het hoornvlies komt. Tegelijkertijd gaan er bloedvaatjes het hoornvlies ingroeien. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam om er voor te zorgen dat er voldoende zuurstof bij het hoornvlies komt. Nadeel is dat deze bloedvaten het zicht blokkeren. Ook als de zuurstoftoevoer is hersteld, blijven deze bloedvaten zitten, ook al stroomt er dan geen bloed meer door. Dit worden ook wel ghost-vessels genoemd en dit herstelt zich niet meer.

In de loop der jaren is de zuurstofdoorvoer van contactlensmaterialen toegenomen. In eerste instantie is dit gedaan door ervoor te zorgen dat er veel traanvocht door de lens wordt opgenomen. Dit traanvocht zorgt voor het zuurstoftransport door de lens. Hoe hoger het gehalte vocht dat door een lens kan worden opgenomen des te meer zuurstof er door een lens heen kan en dus beter is voor het oog.

Voorbeeld: een lens met 66% vocht, laat meer zuurstof door dan een lens met 38% vocht.

Dit geldt echter alleen bij hydrogel lenzen. Dat zijn lenzen zonder een siliconen toevoeging.

Airconditioning en beeldschermwerk bij een hoogwatergehalte contactlenzen

Een hoger vochtgehalte van de lens werkt alleen als er ook genoeg traanvocht door het oog wordt aangemaakt. De ogen gaan droog aanvoelen als dit niet het geval is, omdat de contactlens al het vocht wel wil opnemen. Een ander nadeel is ook dat een contactlens met een hoog vochtgehalte eerder uitdroogt op het oog. Iemand die veel beeldschermwerk doet knippert minder, waardoor de lens droog kan gaan aanvoelen. Zo zijn ook ruimtes die erg koud zijn of ruimtes waar de airconditioning flink zijn best doen, een nadeel voor de hoogwatergehalte lens.

Contactlenzen gemaakt met siliconen laten veel meer zuurstof door

Nieuwe contactlensmaterialen bevatten vaak een speciaal soort siliconen. Dit materiaal heeft als voordeel dat het ontzettend goed zuurstof doorlaat. Veel meer dan de “oudere” hydrogel contactlenzen. Nadeel is echter dat siliconen waterafstotend zijn en daardoor niet geschikt is als contactlens. Dit probleem is opgelost door de fabrikanten, waardoor er nu contactlenzen zijn die comfortabel aanvoelen en veel zuurstof doorlaten.

Nog een voordeel is dat deze lenzen minder vocht hoeven te bevatten. Hierdoor zijn de siliconen contactlenzen beter te dragen door mensen die weinig traanvocht aanmaken, maar ook beter geschikt voor mensen die veel beeldscherm werk doen. Zit je veel in een ruimte met airconditioning of in de auto met climate control? Dan zijn silicon-hydrogel contactlenzen vaak een beter alternatief voor je.

Irritatie met siliconen contactlenzen

Helaas zijn er ook weer mensen die niet goed reageren op dit siliconen materiaal. Er kan bijvoorbeeld meer eiwitafzetting ontstaan of er ontstaat irritatie. Veel van deze problemen zijn op te lossen met goede contactlensvloeistoffen. Voor iedere contactlens is er ook een advies voor een vloeistof. Ga dit niet zelf wisselen om een paar euro per maand te besparen! Je kunt jezelf en de contactlenzen ermee in de problemen brengen.

De levensduur van zachte contactlenzen

De eerste zachte contactlenzen werden gedragen tot ze kapot waren. Inmiddels is dit echt achterhaald. Het is duidelijk dat het hoornvlies zuurstof nodig heeft. Door het gebruik van zachte lenzen verstoppen de poriën van de lens, waardoor deze op een gegeven moment onvoldoende zuurstof doorlaten. Dit resulteert weer in ontstoken ogen en de ingroei van bloedvaatjes in het hoornvlies, wat niet goed is.

In de jaren 80 van de vorige eeuw werd besloten om de contactlenzen iedere 2 jaar te vervangen. Niet veel later werd dit ieder jaar, vervolgens iedere 6 maanden. Toch bleven de problemen.

Inmiddels worden de meeste contactlenzen iedere maand, 2 weken of zelfs iedere dag gewisseld. Dit is afhankelijk van hoe het oog reageert op de lens, maar ook het gemak wat de drager wil.

Maandlenzen

Maandlenzen worden iedere maand vervangen. ’s Avonds gaan de contactlenzen uit en worden schoongemaakt en bewaard in een contactlenzendoosje. De volgende ochtend worden de contactlenzen afgespoeld met speciale vloeistof en weer ingedaan.

Er zijn erg veel mogelijkheden met maandlenzen. Er is veel keuze in materialen, verschillende sterktes, maten en kleuren. Alleen een oogzorgprofessional kan een goed advies geven, aan de hand van een uitgebreid onderzoek van de ogen.

Er bestaan maandlenzen die een maand dag-en-nacht ingehouden kunnen worden. Dit wordt over het algemeen afgeraden in verband met gezondheidrisico’s. Laat je goed voorlichten!

Weeklenzen

Weeklenzen kunnen 1 week dag-en-nacht gedragen. Oogzorgprofessionals raden dit vaak af in verband met gezondheidsrisico’s voor het oog. De weeklens wordt wel geadviseerd als 2-wekenlens. ’s Avonds gaat de lens uit en worden schoongemaakt. De volgende ochtend kan de lens weer worden gedragen, nadat deze is afgespoeld.
Veel mensen gaan over van de maandlens op de weeklens in verband met comfortklachten. Als een maandlens eerder dan voor het einde van een maand niet meer comfortabel voelt, dan wordt de lens niet goed schoon. Lukt dit ook niet met een intensiever schoonmaakmiddel, dan wordt vaak overgestapt op een weeklens of op een daglens. Laat je hierbij voorlichten door de oogzorgprofessional.

De weeklens is net als de maandlens verkrijgbaar in een aantal verschillende materialen, veel verschillende sterktes en een aantal kleuren.

Daglens

De daglens gaat 1 dag mee. Is de daglens eenmaal ingezet, dan moet deze na het verwijderen worden weggegooid. Het grote voordeel van daglenzen is het gemak: er zijn geen contactlensvloeistoffen nodig. Voor mensen die ook bij weeklenzen problemen hebben met het schoonmaken is de daglens een uitkomst. Iedere dag een nieuwe lens!

De daglens is ook verkrijgbaar in vele contactlensmaterialen, sterkten en maten. Ook bij daglenzen geldt dat het goed moet worden aangemeten. De oogzorgprofessional beoordeelt het hele oog, niet alleen de sterkte! Aan de hand hiervan wordt de juiste daglens voor jouw ogen bepaalt. Het zomaar overstappen naar een ander merk om een paar euro te besparen, kan gezondheidsrisico’s voor je ogen opleveren.
Meer over daglenzen

Maatwerk zachte contactlenzen

Maatwerk zachte contactlenzen zijn net even anders dan de eerder genoemde contactlenzen. Deze worden helemaal specifiek voor jouw ogen gemaakt. Vergelijk het met een pak. Je kan een standaard pak kopen in een maat 42, of een shirt in een maat XL. Bij maatwerkpakken wordt gekeken naar ieder onderdeel en dat wordt op maat gemaakt. Dit gebeurt ook bij maatwerk contactlenzen. Er wordt niet zomaar een doosje uit de kast gepakt. Alles wordt heel duidelijk opgemeten en aan de hand van al die meetgegevens wordt jouw specifieke contactlens gemaakt. Het grote voordeel is niet alleen een goed zicht, maar ook het comfort neemt toe.

Deze lenzen zijn momenteel beschikbaar als maandlens, maar ook als 3-maanden lens.

Heb je last van comfort problemen met je zachte lenzen, neem dan contact op met een oogzorgprofessional om het eens goed te laten nakijken. Vaak kan het ook opgelost worden zonder maatwerk lens, maar weet dat het beschikbaar is. En de prijs is niet eens zoveel anders.

Harde contactlenzen

Harde contactlenzen zijn echt een vak apart. Nergens anders in de wereld worden er zoveel harde contactlenzen aangepast als in Nederland. De Nederlanders zijn hier gewoon goed in. Het is minder makkelijk aanpassen dan zachte contactlenzen. Ook is in het begin het comfort iets minder. Dat laatste is ook waarom veel mensen om zachte lenzen vragen. Echter het zicht is vaak net iets beter met harde contactlenzen. Ook zijn er bepaalde oogafwijkingen die alleen met harde contactlenzen kunnen worden opgelost. De harde contactlens is een stuk kleiner dan een zachte contactlens.

Wat zuurstofdoorlaatbaarheid zijn harde contactlenzen ook nog eens goed. Er wordt veel zuurstof doorgelaten, maar doordat de harde lens drijft op het traanvocht, kan er ook traanvocht rond de hele lens komen en dit zorgt ook nog eens voor extra zuurstofvoorziening voor het hoornvlies.

Bij harde contactlenzen is de maatvoering nog veel uitgebreider dan bij zachte contactlenzen. Deze worden tot op 0,01 mm nauwkeurig gemaakt. De sterktes gaan nog veel verder dan bij zachte contactlenzen. Ook is het mogelijk om de contactlenzen uit te voeren met een leesdeel.

Ben jij een kritische kijker, dan zal er vaak voor een harde contactlens worden gekozen.

De harde contactlens gaat vaak 1 tot 2 jaar mee, afhankelijk van het materiaal waarvan ze worden gemaakt. Het is wat intensiever schoonmaken dan bij zachte contactlenzen, maar gaan dan ook langer mee.

Nachtlenzen

Nachtlenzen zijn ook harde contactlenzen. Alleen deze lenzen zijn zo gemaakt, dat ze het hoornvlies tijdelijk wat aanpassen. De nachtlens wordt ’s nachts gedragen en overdag kun je dan zonder contactlenzen of bril scherp kijken.

De nachtlenzen werken alleen voor mensen die een min-sterkte hebben.

Het aanpassen van nachtlenzen kan alleen worden gedaan door een oogzorgprofessional die hier speciale apparatuur voor heeft. De oogzorgprogessional heeft tevens een aparte cursus moeten volgen om deze contactlenzen aan te mogen passen.

Er bestaan ook nachtlenzen speciaal bedoeld zijn voor mensen die een min sterkte hebben en daarnaast een leesbril nodig hebben.

De nachtlens is ideaal voor mensen die overdag geen bril of lenzen willen of mogen dragen.

Meer over nachtlenzen

Oogzorgprofessionals in de buurt

In de kaart hieronder staan oogzorgprofessionals in de buurt die u kunnen helpen aan de juiste contactlenzen. Ook voor advies bent u daar welkom.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.